dijous, 21 de novembre del 2013

La viquipèdia

Avui a la classe de G-TIC, hem estat treballant amb la Viquipèdia, que és l’enciclopèdia lliure per a tothom. Molts de nosaltres hem utilitzat la viquipèdia, però realment agafavem informació sense preucupar-nos de si era certa o no.
Realment, com bé diu el nom, és una enciclopèdia lliure per a tothom, per tant tothom hi pot publicar coses, i també editar. Però, abans de ser públicades passen per un revisor, ja que treballa amb idees objectives. És basa en els 5 pilars, que són els següents:
 


-La Viquipèdia és una enciclopedia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les enciclopèdies especialitzades. La Viquipèdia no és un diccionari, ni una col·lecció de texts originals, ni un diari; hi ha altres projectes germans de Wikimedia  per a aquests continguts.
- La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral" és a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles, presentar cada punt de vista de forma precisa, dotar de context els articles perquè els lectors comprenguin totes les visions, i no presentar cap punt de vista com "el vertader" o "el millor".

- La Viquipèdia és de contingut lliure de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Respecteu els drets dels autors que no volen que sigui d'aquesta manera. Cal que accepteu que alliberant la vostra col·laboració podrà ésser modificada i redistribuïda.

- La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions. Comporteu-vos civilitzadament.


- La Viquipèdia no té normes inamovibles més enllà d'aquests cinc principis generals. Llancer-vos-hi!, perquè la gràcia d'editar és que, encara que es persegueix, no es requereix la perfecció. I no tingueu por de canviar res. Totes les versions anteriors dels articles estan desades; no hi ha forma que pugueu espatllar per accident la Viquipèdia o destruir el seu contingut irremeiablement. Per això mateix recordeu: tot allò que escriviu aquí passarà a la posteritat…


Espero que després d'aquesta explicación pogueu confiar més en la Viquipèdia, i també animar-vos a participar-hi!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada